top of page

Soc, Soc si iara soc

  • Poza scriitorului: Cristi Magargiu
    Cristi Magargiu
  • 28 mai 2023
  • 2 min de citit

ree

Culesul socului este prima activitate sezoniera pe care o am cu Thea si pe care amandoi abia o asteptam atunci cand vine primavara. Socul infloreste o data in an, lucru greu de imaginat de un copil din ziua de azi care are toate legumele si fructele pe tot parcursul anului. E un moment unic in an pe care mi-l amintesc mereu cand simt miros de soc, aud cuvantul sau incerc sa imi amintesc un gust care sa imi aduca aminte de ea. Recunosc socul de la orice distanta si sunt pregatit la orice durum sa opresc masina si sa culeg flori pentru o socata buna. Soc, soc, soc la orizont :)


Camara Vicai avea scopul de a conserva din perioade cu abundenta pentru perioade in care ducem lipsa. Nici nu trece bine iarna ca deja trebuie sa ne pregatim pentru ea. Loboda, stevie, spanac si multe alte verdeturi au cel mai bun gust in perioada asta.


Mamaia nu conserva de primavara mai nimic, bani de zahar pentru dulceturi nu prea aveam si parca mai bun era zaharul direct pe paine decat cel din diverse dulceturi sau gemuri.


Acum eu conserv pentru a retrai momente, de a simti gusturi si a nu uita momentele faine. Totul incepe cu plimbarile pe la arborii de soc din cartier pe care ii vizitam impreuna de cand incepe primavara. Apoi, cum infloresc, plecam cu sacosica dupa noi si incepem sa culegem si sa facem prima socata.

Anul acesta am avut si o ustensila speciala de cules soc, facuta din foarfeca de tuns boschetii din curte. Va imaginati un tatic cu o fetita zambitoare, cu o prajina care are o foarfeca la capat cu care taiem florile de soc? vedeti tot timpul prin Bucuresti imaginea, nu? :)

Frumoase momente pe care le gasesc in fiecare linguriuta de dulceata din flori de soc, socata sau sirop de soc. Pai daca tot culegem, sa facem si ceva cu el.

Dulceata din flori de soc mi-a detronat dulceata de petale de trandafir care mi se parea un desert rafinat si gustos care merita savurat doar in momente speciale.


Dulceata de soc sau siropul de soc se poate savura cu orice ocazie, mai ales pe timp de vara cand caldurile de dau de furca....





Comentarii


Costica_la_pescuit2020
bottom of page