top of page

Cules 2022 si degustare 2021

  • Poza scriitorului: Cristi Magargiu
    Cristi Magargiu
  • 10 sept. 2022
  • 2 min de citit

Actualizată în: 1 oct. 2022


ree

Anul asta culesul a fost diferit fata de alti ani: am cules via lui Finu' Onica, primita la schimb pe cele doua vii ale bunicilor pentru a fi munca mai usoara si am tras si degustat ultimul butoi din vinul anului 2021.


Am avut si ajutoare serioase atat la cules, dar mai ales la storsul strugurilor, unde ne-a fost de mare folos desciorchinizatorul electric imprumutat cu tot cu ajutor de la un om frumos, pasionat si el de vin.


Via buna, ingrijita metodic de tati tot anul, dar mai ales pe final cand caldura ar fi putut arde strugurii cum s-a intamplat la multe vii. Se pricepe, domnule, asa ca vinul va fi unul excelent. Si pe langa asta, ne-a iesit si mult, de nu a incaput in toate butoaiele pe care le aveam si a trebuit sa punem si in cizme si in borcanele de compot :).


Vinul va iesi putin diferit fata de anii anteriori, atat pentru ca via lui Finu' Onica are si alte soiuri de struguri (Vopsitoare, Copacel, dragasanca romaneasca sau vie de la mat) dar si pentru ca nu am mai cules separat Otela pentru a face vinul Costica. I-am promis lui tati ca anul asta facem cum vrea el, urmand ca la anul sa facem cum vreau eu :). Asa ca vedem ce iese iar de la anul mai ajustam.


Apropos de soiuri de struguri, am crezut ca via are si Parci, adica babeasca neagra, iar in timpul culesului am tot cautat soiul. L-am gasit, ne-am bucurat, am marcat vitele sa stim care sunt si sa le urmarim, si l-am si pozat sa fim siguri ca imortalizam momentul in care punem bazele pentru Costica cel Nobil (poza principala e cu asa-zisul Parci). Insa seara cand am fost la Finu' Onica sa ii ducem cativa saci de struguri, sa se mai bucure si el de un vin din via pe care a muncit-o o viata, ne-a zis ca nu ar avea Parci in vie ci ar fi soiul primit de la stat (vie de la Mat i se zicea). Voi continua cautarile pana voi gasi Parciul, pentru ca este soi din zona si pare ca ar mai fi la cateva vii.


Momentele cu pastrama de oaie si must proaspat, povestile de seara si vinul din 2021 care nu a lipsit de pe masa, au fost la fel de savuroase ca in fiecare an, de te incarca de energie si bucurie indiferent cat de mult ai muncit. Si muncesti, nu gluma. Surpriza culinara de la acest cules a fost urechea de porc coapta si taiata feliute, cumparata in drumul spre casa de la un magazin cu produse de Plescoi. Abia astept sa fac si eu de Craciun.


E primul an in care tati mai avea aproape un butoi plin cu vin din 2021. A baut el mai putin, dar si calitatea vinului a inceput sa fie alta, de se tine mai mult si parca a inceput sa ii placa si lui vinul vechi si nu se mai cigareste :).

Iar eu l-am pus in butoaie de stejar romanesc la baricat pe Costica cel Intelept si l-am tras pe Costica cel Bland. Pai sa pastram vinul din via lui Costica si peste ani sa ne aminteasca de via cea veche...






Comments


Costica_la_pescuit2020
bottom of page